Al cui eşti tu, măi, Blogule?

“… păi… io sunt a lu’ Vasile…”
Cam aşa sună titlurile multor bloage scrise exclusiv în româneşte.
Ori mai degrabă în romglezeşte.

Nu m-am gîndit foarte mult înainte de începerea acestui articol despre romgleza din bloguri.
Subiectul discuţiei e legat de chestii mici, pe care spiritul nostru romglez le ignoră din ce în ce mai mult, spre ridicolul nostru colectiv.

Mă voi opri astăzi asupra anumitor termeni care fac parte din paternurile temelor folosite ca bază pentru construcţia unui urîlî în formă de blog. Şi mă voi referi în mod special la denumirile care conţin sintagma “Cutărică’s blog”, altfel spus “Blogul lui Cutărică”.

De ce ţi-ai denumi blogul în engleză cînd majoritatea posturilor tale sînt în limba lui Eminescu şi a lui Caragiale?
De ce ţi-ai denumi blogul în engleză cînd 99,27% dintre vizitatorii tăi au cetăţenie română şi 99,83% naţionalitate română?
De ce ţi-ai denumi blogul în engleză cînd 100%1 din comentariile aduse la posturile tale sînt în limba oficială a statului român?
De ce ţi-ai denumi blogul în engleză cînd pe acelaşi blog nu există o variantă în engleză a progeniturilor tale mintale?
De ce?

Din simplul fapt că e mişto, e cool, e trendy, fancy, glam ş.a.m.d. E în tendinţe. Adică de ce să scrie la mine Blogul lui Zoso sau Blogul lui Buddha? Dă mai bine pentru publicul larg acronimul ‘s blog. Mai ales cînd e condimentat de atribute precum “low level webmonkey”, care în traducere cuvînt cu cuvînt ar fi ceva de genul “maimuţă de reţea de nivel scăzut” sau “making money online… and proud of it”, liber tradus prin “făcînd bani conectat… şi mîndru de asta”.

Cireaşa de pe tort vine atunci cînd în loc de Zoso, Buddha, Kapra, Raluxa şi mulţi alţii, apar nume neaoşe, care, alăturate particulei ‘s blog, nasc nume dintre cele mai bizare şi mai de neînţeles, un fel de nuci într-un perete plin de tapet inscripţionat cu expresii romglezite. Ca de exemplu: drojdie’s blog, drojdie’s fotoblog, mortu’s blog, Sorin Tiberiu’s blog, Tiberiu’s weblog, adi dobre’s blog, Mishu88’s blog [mişuopzeşoptăz blog], sau acronime cocalare precum Mikeyy’s blog, AvionarU’s blog, Dyxy’s blog, AndreY’s blog etc. De ce cocalare? Pentru că numai ei, cocalarii, aceste imprudenţe ale societăţii în care trăim, îşi scriu numele cu (adică un fel de gyanyy care scrie pe mesinger “ke faky mey?“).

Deci… DE CE?
De ce romgleziți, bă?
Vă e ruşine ai cui sînteți?

1 Facem abstracție de comentariile în limba romgleză.

5 Responses to “Al cui eşti tu, măi, Blogule?”

 1. Mirelush says:

  “mişuopzeşoptăz blog” e foarte misto 😉

  Cocălării cu scrierea numelui cu un y mai “fensi” la sfirsit au existat mereu. Imi aduc aminte de idiotenii de genul “Gabÿ” (nici nu stiu daca se vede cum trebuie, vrea sa fie un y cu doua puncte deasupra) prin scoala primara, ca cica-i mai şic. Provine dintr-un dor de strainatate, de tot ce este “dincolo” (adica acolo unde viata e mai misto, mai usoara, mai interesanta – mde, vorba aia, “gaina din curtea vecinului e curca”) imperecheat cu o ignoranta crunta a limbilor si obisnuintelor de dincolo.

  (Comentariul meu mai lung despre romgleza e aici: http://mirela.blogspot.com/2009/05/romgleza.html )

 2. sorin says:

  Eu niciodata nu am priceput de ce in cucu meu toata lumea sta la bere si o da in englezisme si cu romana amestecata cu franceza…si iese o salata de cuvinte. O mare prostie si dobitocenie. Mai sunt aia care vorbesc in romana si barfesc in engleza….cocalari si pitipoance

  • Blegoo says:

   Sorine… tu esti ceva… un fel de alter-egoul meu? Fiindcă… exact de aici am pornit si eu: de la salata de cuvinte. Pur si simplu, nu am mai putut să înghit!

 3. victor says:

  si nu v-ati gandit niciodata ca in asa fel se mai imbogateste si limba romana… imprumutand cuvinte din alte limbi.. producandu-se o oarecare selectie naturala, ramanand doar cuvintele care se potrivesc … etc. Sper ca ati inteles ce am vrut sa zic…

  Pana la urma urmei … nu-i vorba de “romengleza’ ci e vorba de un proces natural care a existat, exista si va exista mereu…

  Iar daca nu aveti despre ce scrie…. ce sa mai vb …
  pace

Leave a Reply